tiistai 27. joulukuuta 2011

Veripalvelu pelastaa kuolevaiset ja kuolemattomat vampyyrit


Aikaisemmin syksyllä Hey Heather vieraili Raumalla Suomen Punaisen Ristin järjestämässä Nälkäpäivä-tapahtumassa. Kirjoitin tuolloin veritilanteesta suomessa ja mietin samalla, että koska kalenteriin osuisi sopiva väli käydä tekemässä hyvä työ SPR:n ja ihmisten hyväksi. Nyt löytyi sopiva aika ja päätin piipahtaa Sanomatalossa.

En ole aikaisemmin käynyt luovuttamassa verta, enkä edes muistanut omaa veriryhmääni. Internet-ajan ihmisenä yritin varata suoraa aikaa netistä, mutta juuri tälle päivälle ei ollut varausaikoja. Plasmaluovutukseen aikoja kuitenkin pystyi netistä varaamaan, joten varausta kehiin ja menoksi. Veripalvelun respassa kuitenkin selvisi, ettei plasmaa voi luovuttaa, jos ei ole ennen luovuttanut verta. Pääsin kuitenkin normaaliin verenluovutukseen, mikä oli perimmäinen tarkoitukseni.

Paikka oli rauhallinen ja tarjolla oli syötävää ja juotavaa. Onneksi ei kuitenkaan enää jouluruokia, vaan kolmioleipiä, keksejä, pähkinöitä, mehuja... ...Hey Heatherille tuttuja keikkaeväseineitä.

Takki naulaan ja suoni neulaan

Ennen luovutusta piti täyttää terveyslomake ja sen jälkeen lyhyt haastatteluosuus ja hemoglobiinitesti. Kaikki näytti vihreätä valoa ja minut todettiin sopivaksi verenluovuttajaksi.

Pääsin makuulle luovutuspisteelle. Suoni esiin ja neulaa kiinni. Käteen muutama sideharso pumppausliikettä varten ja sitten odoteltiin, että veripussi täyttyi arvokkaasta mehusta. Missään vaiheessa ei huimannut. En voinut olla ajattelematta Blade-elokuvia ja veripalveluiden tarkoitusta niissä.

Pussi täyttyi nopeasti ja hoitaja kysyi lopuksi, että haluanko juotavaa tai syötävää ja kehoitti vielä odottelemaan 5-10min pisteellä. Sain vielä muistoksi pinssin ja hengenpelastaja-kangaskassin. Jes jes jees! Aikaa koko toimitukseen kului n. 20min ja voin kertoa, että kyllä siitä tuli hyvä mieli. Toivottavasti tästä pienestä asiasta on jollekin hyötyä. Toisaalta, toivottavasti kukaan ei joudu siihen onnettomuustilanteeseen, että joutuisi turvautumaan veripalvelun tuotteisiin.

-- Pete

Tulevat tapahtumat:
07.01. Hey Heather @ Gloria, Helsinki       
14.01. Hey Heather @ Henrik II, Helsinki       
04.03. Hey Heather @ Gloria, Helsinki     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti